Studia I stopnia
Collegium Medicum – Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów:
Dietetyka
Poziom studiów:
studia I stopnia
Forma studiów:
stacjonarne
niestacjonarne
hybrydowe
Liczba semestrów:
6
Profil studiów:
praktyczny
Nadawany tytuł:
licencjat
Elektroniczna rejestracja
(w okresie rekrutacji)
Czesne za semestr na I roku (w roku akademickim 2025/2026):
studia stacjonarne: 3300 zł | studia niestacjonarne: 3300 zł
Termin rekrutacji na ten kierunek:
na rok akad. 2025/26
> 15 maj – 26 wrzesień 2025
lub do wyczerpania limitu miejsc.
Tegoroczni maturzyści mogą składać dokumenty po uzyskaniu świadectwa dojrzałości.
W uzasadnionych wypadkach Rektor, działając na pisemny umotywowany wniosek kandydata może wyrazić zgodę na przyjęcie dokumentów wymaganych przy postępowaniu rekrutacyjnym po terminie określonym przez Senat zakreślając ostateczny termin ich złożenia.
Na tym kierunku także studia II stopnia
Dietetyka
W społeczeństwach XXI wieku borykających się z problemami chorób metabolicznych i starzejącej się populacji świadomość zasad prawidłowego żywienia, a także leczenia żywieniowego stale rośnie. Prawidłowe żywienie stało się już nie tylko modą. To potężna dziedzina wiedzy stale obecna w placówkach leczniczych i codziennym życiu.
Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego prowadzi studia na kierunku Dietetyka od roku 2013.
Studia mają profil praktyczny. Kształcą absolwentów zarówno bardzo dobrze przygotowanych teoretycznie z zakresu nauk podstawowych dla kierunku: chemii i biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, mikrobiologii, genetyki, jak i praktycznie ukierunkowanych na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych.
Kierunek Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego wyróżnia nauczanie przedmiotu Leczenie żywieniowe, jako terapii stosowanej u chorych ze stwierdzoną niewydolnością przewodu pokarmowego, przygotowując absolwentów do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN), a jego realizację powierzono doświadczonym klinicystom zajmującym się na co dzień pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.
Studenci Dietetyki uczą się:
- oceniać zapotrzebowanie pokarmowe w stanie zdrowia i choroby oraz praktycznie określać zasady doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów uwzględniając zmienność wynikającą ze stanu klinicznego, wieku, płci, aktywności fizycznej pacjentów
- planować i oceniać indywidualne jadłospisy stosowane w różnych sytuacjach zdrowia i choroby oraz oceniać znaczenie programowania żywieniowego i jego wpływ na zdrowie populacji,
- oceniać stan odżywienia człowieka i kwalifikować pacjenta do poszczególnych grup klinicznych,
- opracowywać indywidualne zalecenia dietetyczne w ramach poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych,
- oceniać funkcjonowanie przewodu pokarmowego w zdrowiu i chorobie oraz dobierać właściwą dla rodzaju schorzenia terapię żywieniową,
- przygotowywać potrawy dla zdrowych i chorych ludzi oraz analizować zagrożenie podczas ich przygotowywania ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.
- Absolwenci Dietetyki mogą współpracować z lekarzem w strukturach Zespołów lub Oddziałach Leczenia Żywieniowego, prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, edukację zdrowotną społeczeństwa, a także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego.
Wybrane zagadnienia realizowane w toku studiów:
- anatomia i fizjologia,
- chemia żywności,
- rozpoznawanie niedożywienia,
- ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia,
- zasady planowania jadłospisów,
- psychologiczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem,
- analiza i ocena jakości żywności.
Czy musisz zdawać maturę z biologii, aby studiować dietetykę we Fryczu?
Czy absolwenci są przygotowani do pracy w zawodzie dietetyka?
A w ogóle, czy dietetyk to zawód z przyszłością?
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego materiału z cyklu Frycz Insights. O studiach. Tym razem o studiowaniu na kierunku dietetyka.
Ramowy program
Dietetyka – I stopień studia stacjonarne
Semestr I | Godz. | ECTS |
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 2 |
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 2 |
Anatomia | 50 | 3 |
Fizjologia ogólna | 30 | 3 |
Genetyka | 30 | 3 |
Biochemia ogólna i żywności | 35 | 3 |
Mikrobiologia ogólna i żywności | 40 | 4 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1 | 60 | 4 |
Parazytologia | 25 | 2 |
Pierwsza pomoc | 30 | 2 |
Promocja zdrowia | 25 | 1 |
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej | 20 | 1 |
Semestr II | ||
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 2 |
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 2 |
Wychowanie fizyczne | 30 | 0 |
Język obcy | 30 | 2 |
Fizjologia układu pokarmowego | 20 | 1 |
Biochemia ogólna i żywności | 35 | 3 |
Podstawy żywienia klinicznego człowieka | 50 | 3 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2 | 50 | 4 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 50 | 2 |
Chemia żywności | 35 | 3 |
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru | 30 | 1 |
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | 20 | 1 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr III | ||
Chemia żywności | 35 | 2 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3 | 50 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 30 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 2 |
Analiza żywności | 40 | 2 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 25 | 2 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 40 | 4 |
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu | 20 | 2 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Język obcy | 30 | 2 |
Semestr IV | Godz. | ECTS |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4 | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 40 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 50 | 4 |
Język obcy | 30 | 2 |
Przedsiębiorczość [OU] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru | 30 | 4 |
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 3 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr V | ||
Język obcy | 30 | 2 |
Organizacja pracy dietetyka | 25 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 30 | 3 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem | 55 | 5 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 30 | 4 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Semestr VI | ||
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 3 |
Leczenie żywieniowe | 30 | 4 |
Edukacja żywieniowa | 40 | 4 |
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] / Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Dietetyka – I stopień studia niestacjonarne
Semestr I | ||
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Anatomia | 40 | 3 |
Fizjologia ogólna | 30 | 3 |
Genetyka | 25 | 3 |
Biochemia ogólna i żywności | 25 | 3 |
Mikrobiologia ogólna i żywności | 30 | 4 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1 | 40 | 4 |
Parazytologia | 10 | 2 |
Pierwsza pomoc | 15 | 2 |
Promocja zdrowia | 10 | 1 |
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej | 10 | 1 |
Semestr II | ||
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Język obcy | 30 | 2 |
Fizjologia układu pokarmowego | 20 | 1 |
Biochemia ogólna i żywności | 25 | 3 |
Podstawy żywienia klinicznego człowieka | 35 | 3 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2 | 35 | 4 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 40 | 2 |
Chemia żywności | 15 | 3 |
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru | 20 | 1 |
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | 10 | 1 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr III | ||
Chemia żywności | 15 | 2 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3 | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 2 |
Analiza żywności | 25 | 2 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 20 | 2 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 25 | 4 |
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu | 10 | 2 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Język obcy | 30 | 2 |
Semestr IV | ||
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4 | 20 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 20 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 25 | 4 |
Język obcy | 30 | 2 |
Przedsiębiorczość [OA] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 3 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr V | ||
Język obcy | 30 | 2 |
Organizacja pracy dietetyka | 20 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 20 | 3 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem | 45 | 5 |
Kliniczny zarys chorób | 20 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Semestr VI | ||
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 3 |
Leczenie żywieniowe | 20 | 4 |
Edukacja żywieniowa | 25 | 4 |
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 4 |
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] / Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |