SERWIS REKRUTACYJNY

Studia I stopnia

Collegium Medicum – Wydział Nauk o Zdrowiu

Kierunek studiów:
Dietetyka

Poziom studiów:
studia I stopnia

Forma studiów:
stacjonarne
niestacjonarne
hybrydowe

Liczba semestrów:
6

Profil studiów:
praktyczny

Nadawany tytuł:
licencjat

Elektroniczna rejestracja
(w okresie rekrutacji)

Czesne za semestr na I roku (w roku akademickim 2025/2026):
studia stacjonarne: 3300 zł | studia niestacjonarne: 3300 zł

Termin rekrutacji na ten kierunek:
na rok akad. 2025/26

> 15 maj – 26 wrzesień 2025

lub do wyczerpania limitu miejsc.

Tegoroczni maturzyści mogą składać dokumenty po uzyskaniu świadectwa dojrzałości.

W uzasadnionych wypadkach Rektor, działając na pisemny umotywowany wniosek kandydata może wyrazić zgodę na przyjęcie dokumentów wymaganych przy postępowaniu rekrutacyjnym po terminie określonym przez Senat zakreślając ostateczny termin ich złożenia.

Na tym kierunku także studia II stopnia

Dietetyka

W społeczeństwach XXI wieku borykających się z problemami chorób metabolicznych i starzejącej się populacji świadomość zasad prawidłowego żywienia, a także leczenia żywieniowego stale rośnie. Prawidłowe żywienie stało się już nie tylko modą. To potężna dziedzina wiedzy stale obecna w placówkach leczniczych i codziennym życiu.
Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego prowadzi studia na kierunku Dietetyka od roku 2013.

Studia mają profil praktyczny. Kształcą absolwentów zarówno bardzo dobrze przygotowanych teoretycznie z zakresu nauk podstawowych dla kierunku: chemii i biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, mikrobiologii, genetyki, jak i praktycznie ukierunkowanych na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych.
Kierunek Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego wyróżnia nauczanie przedmiotu Leczenie żywieniowe, jako terapii stosowanej u chorych ze stwierdzoną niewydolnością przewodu pokarmowego, przygotowując absolwentów do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN), a jego realizację powierzono doświadczonym klinicystom zajmującym się na co dzień pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.

Studenci Dietetyki uczą się:

  • oceniać zapotrzebowanie pokarmowe w stanie zdrowia i choroby oraz praktycznie określać zasady doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów uwzględniając zmienność wynikającą ze stanu klinicznego, wieku, płci, aktywności fizycznej pacjentów
  • planować i oceniać indywidualne jadłospisy stosowane w różnych sytuacjach zdrowia i choroby oraz oceniać znaczenie programowania żywieniowego i jego wpływ na zdrowie populacji,
  • oceniać stan odżywienia człowieka i kwalifikować pacjenta do poszczególnych grup klinicznych,
  • opracowywać indywidualne zalecenia dietetyczne w ramach poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych,
  • oceniać funkcjonowanie przewodu pokarmowego w zdrowiu i chorobie oraz dobierać właściwą dla rodzaju schorzenia terapię żywieniową,
  • przygotowywać potrawy dla zdrowych i chorych ludzi oraz analizować zagrożenie podczas ich przygotowywania ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.
  • Absolwenci Dietetyki mogą współpracować z lekarzem w strukturach Zespołów lub Oddziałach Leczenia Żywieniowego, prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, edukację zdrowotną społeczeństwa, a także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego.

Wybrane zagadnienia realizowane w toku studiów:

  • anatomia i fizjologia,
  • chemia żywności,
  • rozpoznawanie niedożywienia,
  • ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia,
  • zasady planowania jadłospisów,
  • psychologiczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem,
  • analiza i ocena jakości żywności.

Czy musisz zdawać maturę z biologii, aby studiować dietetykę we Fryczu?
Czy absolwenci są przygotowani do pracy w zawodzie dietetyka?
A w ogóle, czy dietetyk to zawód z przyszłością?

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego materiału z cyklu Frycz Insights. O studiach. Tym razem o studiowaniu na kierunku dietetyka.

Ramowy program

Dietetyka – I stopień studia stacjonarne

Semestr IGodz.ECTS
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru202
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru202
Anatomia503
Fizjologia ogólna303
Genetyka303
Biochemia ogólna i żywności 353
Mikrobiologia ogólna i żywności 404
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1604
Parazytologia252
Pierwsza pomoc302
Promocja zdrowia 251
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej201
Semestr II
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru152
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru152
Wychowanie fizyczne 300
Język obcy302
Fizjologia układu pokarmowego201
Biochemia ogólna i żywności 353
Podstawy żywienia klinicznego człowieka503
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2504
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności 502
Chemia żywności353
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru301
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia201
Praktyka zawodowa3306
Semestr III
Chemia żywności352
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3504
Dietetyka pediatryczna304
Kliniczny zarys chorób302
Analiza żywności402
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności252
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo404
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu202
Praktyka zawodowa1506
Język obcy302
Semestr IVGodz.ECTS
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4304
Dietetyka pediatryczna404
Kliniczny zarys chorób303
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo504
Język obcy302
Przedsiębiorczość [OU] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru304
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru203
Praktyka zawodowa3306
Semestr V
Język obcy302
Organizacja pracy dietetyka253
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo303
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem555
Kliniczny zarys chorób304
Dietetyka pediatryczna304
Praktyka zawodowa 1506
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego303
Semestr VI
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru204
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru204
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru203
Leczenie żywieniowe304
Edukacja żywieniowa404
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru204
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] /  Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru204
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego 303

Dietetyka – I stopień studia niestacjonarne

Semestr I
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru102
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru102
Anatomia403
Fizjologia ogólna303
Genetyka253
Biochemia ogólna i żywności 253
Mikrobiologia ogólna i żywności 304
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1404
Parazytologia102
Pierwsza pomoc152
Promocja zdrowia 101
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej101
Semestr II
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru102
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru102
Język obcy302
Fizjologia układu pokarmowego201
Biochemia ogólna i żywności 253
Podstawy żywienia klinicznego człowieka353
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2354
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności 402
Chemia żywności153
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru201
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia101
Praktyka zawodowa3306
Semestr III
Chemia żywności152
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3304
Dietetyka pediatryczna154
Kliniczny zarys chorób302
Analiza żywności252
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności202
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo254
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu102
Praktyka zawodowa1506
Język obcy302
Semestr IV
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4204
Dietetyka pediatryczna154
Kliniczny zarys chorób203
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo254
Język obcy302
Przedsiębiorczość [OA] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru204
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru153
Praktyka zawodowa3306
Semestr V
Język obcy302
Organizacja pracy dietetyka203
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo203
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem455
Kliniczny zarys chorób204
Dietetyka pediatryczna154
Praktyka zawodowa 1506
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego 303
Semestr VI
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru154
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru154
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru153
Leczenie żywieniowe204
Edukacja żywieniowa254
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru104
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] /  Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru154
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego303
DZIAŁ REKRUTACJI
na studia magisterskie oraz I i II stopnia

Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie
ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1, 30-705 Kraków
budynek B, I piętro, pok. 104

poniedziałek 10.00-18.00, wtorek 8.00-16.00
środa 8.00-16.00, czwartek 10.00-18.00
piątek 8.00-16.00

rekrutacja@uafm.edu.pl
tel. 12 252 44 00, 12 252 44 04

UA Сайт для громадян України